ALOE VERA

Aloe Vera

ALOE VERA

Aloe Vera bitkisi çoğu bölgede ‘Ölümsüzlük Bitkisi’ olarak da bilinir. Eski Mısır'da güzellik iksiri olarak kullanılan Aloe Vera’nın faydaları saymakla bitmez. Pek çok hastalığı karşı şifa kaynağı olan Aloe Vera bitkisi evlerde de yetişebilen bir bitkidir. Aloe Vera, yapılan araştırmalar sonucu birçok faydası olduğu kanıtlanan, zambakgiller familyasından olan kaktüse benzer bir bitkidir. Aloe Vera bitkisinin popülerliği çok eski zamanlardan günümüze kadar hala devam etmektedir. Kozmetik ürünleri de dahil olmak üzere birçok ilaç tedavisinde kullanılan Aloe Vera, sıcak ülkelerde daha çok yetişmektedir. Yaprakları içerisinde saydam jöleye benzer bir jel bulunduran Aloe Vera bitkisi faydaları ile adeta şifa dağıtır.

Aloe Vera, yaklaşık 30-50 cm uzunluğa kadar büyüyebilen kalın, sivri ve etli yeşil yaprakları ile bilinir. Her yaprak, su depolayan jel bir yapıya sahiptir. Bu jel dolu doku, Aloe Vera ürünlerinde kullanılan ana maddedir. Bu jel, vitaminler, mineraller, amino asitler ve antioksidanlar dahil bitkideki biyoaktif bileşiklerin çoğunu içerir.

 

Gençlik iksiri olarak bilinen Aloe Vera’nın içinde; A, C ve E vitaminleri, Folik asit, B1, B2, B3, B6, B12 ve ayrıca kalsiyum, magnezyum, çinko, krom, selenyum, demir ve potasyum vardır. Aloe Vera bir vitamin ve mineral deposudur.

Aloe Vera iki şekilde kullanılır. Bunlardan biri ağız yolu ile diğeri ise cilde uygulama şekildedir. Ağız yolu ile tüketilmesi vücudun sindirim, boşaltım ve sinir sistemine fayda sağlar. Cilde sürülerek kullanılabilir. Aloe Vera yaprağından elde edilen jel,

 cilde uygulandığında cilt için şifa olmaktadır.

                     

Aloe Vera’nın Antioksidan ve Antibakteriyel Özellikleri

Aloe Vera jeli, polifenoller olarak bilinen geniş bir madde ailesine ait olan güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidanlar sağlık için önemlidir.

Bu polifenoller, Aloe Vera içindeki diğer bazı bileşiklerle birlikte, insanlarda enfeksiyonlara neden olabilecek bazı bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olur.

     Aloe Vera Jelinin Cilde Faydaları:

  • Yıpranmış hücreleri yeniler, dolaşımı destekler, cildi onarır ve nemlendirir.
  • Güneş yanığına faydalıdır. Antioksidan özelliği sayesinde cilt yanıklarını hızlı bir şekilde iyileştirmede yardımcıdır.
  • Cildin yaşlanmasını önler ve nem seviyesini yüksekte tutar.
  • Aloe Vera özellikle kuru ciltlerde sık karşılaşılan dökülme ve kızarıklık sorunlarını iyileştirir.
  • Kana oksijen aşılayan Aloe Vera, iltihap problemlerinde de tedavi edicidir. Mikrop öldürücü özelliği ile dezenfeksiyon yaratarak sivilceleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  • Aloe Vera alerjileri de tedavi eder. Dermotolojik alerjiler ciddi bir kaşınma problemi yaratacağından Aloe Vera bu sorunu ortadan kaldırmada ilk çözüm önerileri arasındadır.
  • Aloe Vera cildin nem düzeyini ve onarım kapasitesini yükselterek egzema ve sedef hastalığına iyi gelir.
  • Aloe Vera donmadan kaynaklanan doku hasarlarına faydalıdır.
  • Aloe Vera içerisinde barındırdığı yüksek miktardaki potasyum sayesinde tüm yara ve tahrişleri iyileştirici etkiye sahiptir. Güneş yanıklarına da iyi geldiği kanıtlanmıştır.
  • Aloe Vera yüksek oranda su ve mineral içermesi sebebi ile ciltteki yıpranmış ve solgun görünümü yok eder. Aynı zamanda içeriğindeki kolajen uyarıcı ve destekleyici faktörler ile kırışıklık karşıtı bakımda da mükemmel sonuç gösterir.
  • Aloe Vera doğal bir antioksidan olması ve antibakteriyel özelliği nedeniyle sivilcelerin yatışmasına ve kurumasına yardımcı olur.
  • Aloe Vera sebum dengeleyici özelliği sayesinde, yağlı ciltlerin en büyük sıkıntısı olan parlama sorununa karşı etkilidir.
  • Ayrıca doğal ve güçlü bir nemlendirici olan Aloe Vera, özellikle kuru ciltler için vazgeçilmez bir nem kaynağıdır.

 

Birçok rahatsızlığa iyi gelen Aloe Vera’nın faydaları şöyledir:

Aleo Vera, içerdiği yüksek su miktarı sayesinde böbrek fonksiyonlarının daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.  Karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Kolon kanseri riskini azaltır. Bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanılır. Enfeksiyon oluşumunu engeller.

Aloe Vera ağız yaralarını tedavi etmeye yardımcı olur. Birçok insan, yaşamlarının bir noktasında ağız içi pamukçuk, uçuk, ülser ya da yara ile karşılaşmıştır. Bu yaralar genellikle dudağın altında, ağzın içinde oluşur. Ağız ülseri olan 180 kişinin katıldığı 7 günlük bir çalışmada, yaralı bölgelere uygulanan Aloe Vera, ülserlerin boyutunu azaltmada etkili olmuştur. Başka bir çalışmada, Aloe Vera jeli sadece ağız ülseri iyileşmesini hızlandırmakla kalmadığı, yaralardan kaynaklı ağrıyı da azalttığı da kanıtlanmıştır. Aloe Vera cildi nemli tutarak kırışıklıkları önler. Aloe Vera jelinin cildin antioksidan ve vitamin düzeyini arttırarak cilt yaşlanmasını yavaşlattığına dair birçok literatür ile desteklenen kanıtlar bulunmaktadır.

45 yaş üstü 30 kadınla yapılan bir çalışmada, Aloe Vera jelinin topikal uygulamasının kolajen üretimini uyardığı ve 90 günlük bir süre zarfında gözle görülebilecek düzeyde cilt elastikiyetini arttırdığı görülmüştür.

Aloe Vera sistemik olarak kullanıldığında;

  • Kabızlığı tedavi etmede yardımcıdır.
  • Metabolizmayı hızlandırır; vücuda mineral ve vitamin depolar.
  • Diyabete iyi gelir, sindirimi düzenler.
  • Diş ve diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
  • Yüksek tansiyonunun düşmesini sağlar.

Aloe Vera en sık topikal olarak kullanılır. Cilde sürülerek cildi nemlendirip beslemesi ilk beklenen etkisidir. Aloe Vera, uzun zamandır yanık yaraları, özellikle de güneş yanıkları için bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.

Etiketler: Aloe Vera
Aralık 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR