Arbutin

Arbutin

BİTKİSEL ARBUTİN

Bitkisel leke giderici olarak da tanımlanan bitkisel Arbutin, kozmetikte ciltte renk açma özelliği en etkin moleküllerden biridir. Bitkisel Arbutin, melanin sentezinde görev alan ‘Tirozinaz’ enziminin sentezini ve aktifleşmesini engeller. Cildin vazgeçilmez fonksiyonlarının optimum gelişimi için enerjinin (ATP) arttırılmasını destekler ve hücreler arası iletişim ağının doğru olarak yeniden kurulmasına yardımcı olur.

Bitkilsel Arbutin, deri hücrelerinin mitekondrisinde "yenilenmiş metabolizma" için rol oynar. Cilt lekelerinin gözle görülür şekilde azalmasında etki gösteren en önemli etkenlerden biridir. Arbutin birçok tıbbi bitkide bulunan ve doğal olarak oluşan glikozittir. Arbutin içeren ilaçlar başta cilt kanseri tedavisi olmak üzere idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisi, böbrek taşı tedavisi, yetişkinlerin cildinde görülen çil ve leke gibi rahatsızlıkların tedavisinde cilt beyazlatma ajanı olarak kullanılmaktadır. Arbutin bazı bitkilerde, yüksek derişimde bulunan bir glikosile hidrokinondur. İnsan metabolizmasındaki leke oluşumu üzerindeki önleyici etkisi, doğal olarak oluşan bitkisel Arbutin, doğal anomerininkinden daha güçlü etkiye sahip olduğu için estetik ve kozmetik endüstrisinde büyük uygulama potansiyeline sahiptir.

Arbutin, genellikle ayı üzümü (uva ursi), kış sümbülü, armut, buğday, yaban mersini, böğürtlen ve dut ağacı gibi bitkilerin olgun yapraklarından elde edilen ve ciltte renk açıcı olarak kullanılan doğal bir aktiftir. Özellikle uzak doğu ülkelerinde (Japonya, Kore, Çin, Taiwan vs) üretilir. Alfa ve Beta Arbutin olarak iki temel sınıfa ayrılsa da özellikle cilt üzerinde etkili olan tür Alpha Arbutin’dir. Kojik Asit, Azelaik Asit benzeri etki gösterir. Ciltteki fazla melanini inhibe ederek cildin renk ayrışmalarını kısa sürede (8-12 hafta) azaltır. Leke ya da hiperpigmentasyon tedavisinde etkili aktiflerden biridir.  UV ile oluşan güneş hasarında da etkili olduğu klinik olarak ispatlanmıştır.

Bitkisel Arbutin cilde nasıl etki eder?

Bitkisel Arbutin, ciltteki fazla melanini renksiz maddeye dönüştürür ve yine bazı enzimlerle birleşerek tirozin oksidasyonunu engeller. Güneş sebebi ile ciltte oluşan hasar, cilt yaralanmaları, sivilce, leke… vb gibi melanin miktarının artmasına bağlı oluşmakta olan cilt lekelerini engeller.

Kobe Üniversitesi ve Osaka Prefecture Üniversitesi biyokimya laboratuvarlarında araştırmalar yürüten Japonlar, tüm dünyaya bitkisel Arbutin’in cilt lekelerinin tedavisinde çok etkili ve güvenli bir madde olduğunu göstermiştir. Tüm leke giderici ürünler, melanin üretiminde temel yapı olan tirozinaz enzimini baskılamayı hedefler. Dr. Ashok K. Chakraborty, Doç Dr. Mari Komoto, Dr. Yoko Funasaka’nın Kobe Üniversitesi’nde yaptıkları araştırmada bitkisel Arbutin’in cilt lekelerini oluşturan melanin sentezini 5 günde %20 azalttığını bulmuştur. Ayrıca yine Japonya’da gen klonlama ve beslenme üzerine uzman olan Ezaki Glico Laboratuarı ve Osaka Prefecture Üniversitesi Tarım ve Biyolojik Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Biyokimya Laboratuvarlarında yapılan bir araştırmaya göre de melanin sentezinin bir aylık kullanım sonunda kontrol modele göre bitkisel Arbutin ile %40 azaldığını saptamıştır.

Bitkisel Arbutin’in Faydaları nelerdir?

Arbutin'in faydaları birçok bilimsel çalışma ve sayısız kişi tarafından deneyimlenmiştir. Bitkisel Arbutin ciltteki lekeleri azaltır, cildinizi daha genç, daha parlak ve daha sağlıklı yapmada size yardımcı olabilir. Cilt aydınlatmada ve parlak görünüm oluşmasında etkilidir. Sonuç olarak, Arbutin cilt bakım dünyasının yıldızlarından biridir.

  • Cilt tonunu eşitler,
  • Hiperpigmentasyonu açar,
  • Güneş hasarını tamir eder, 
  • Temiz ve canlı bir görünüm sağlar,
  • Erken yaşlanma belirtilerini giderir,
  • Akne izlerini azaltır,
  • Foto-cilt hasarı üzerinde etkilidir.
  • Tüm cilt tiplerine kullanıma uygundur,

Bitkisel Arbutin’in ciltteki lekeleri iyileştirme aşamaları nelerdir?

Cilt hücreleri 28 günde bir değişim ve yenilenme döngüsü geçirir. Tüm cilt bakım ürünlerinin etkileri 1 ay sonra dikkat çeker. Düzenli Bitkisel Arbutin kullanımında maksimum etkinlik 3. ay görülür.

Dünyada lekelere bakışta durum nedir?

Cilt lekeleri ile ilgili çözümlere en çok yönelen ülkelerin başında Japonlar gelmektedir. Güzellik anlayışlarının temelinde beyazlık yatan ve güneşin beyaz tenlerini lekelendirmesinden çok endişe duyan Japonlar, en fazla leke giderici krem ve maske kullanan ülkeler arasındadır. Güneşten korunmaya özen gösteren Japonlar bir yandan da istenmeyen lekelere karşı tedbiri elden bırakmamaktadır.  

Avrupa ve Amerika’da ise tıpkı bizdeki gibi bronz ten daha fazla sevilmektedir. Kış döneminde ‘lekelerin tedavi zamanı’ denilerek leke giderici kremler ve serumlar tercih edilmektedir. Lazer leke tedavilerine ek olarak da sıklıkla Bitkisel Arbutin koruyucu olarak önerilmektedir.

Cilt lekesi oluşmaması için ne yapmak gerekir?                                                   

Yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da güneşin ultraviyole ışınları, ciltte melanin oluşumunu tetikleyebildiğinden her mevsim yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullanmak cilt lekelerinin oluşumunu ve ilerlemesini engeller. Ayrıca cilt bakım ürünlerinin seçiminde de bitkisel leke gidericiler içermesine önem verilmelidir. Bitkisel Arbutin tüm leke tedavilerinde güvenle kullanılmaktadır.

Etiketler: Arbutin
Aralık 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR