Cadı Fındığı

Cadı Fındığı

CADI FINDIĞI

16. yüzyılda Kızılderililerin kaynattıkları ağaç kabuklarının suyunu sürerek yaraları ve cilt tahrişlerini tedavi ettikleri bilinir. Amerikalılar Kızılderililerden gördükleri bu uygulamayı yerleşik hayata geçirip sağlık ve kozmetikte kullanmaya başlamıştır. Cadı fındığının kozmetik tarihi erkek berberlerinde başlar. Cadı fındığı, tıraş esnasında oluşan kesiklerde kanamayı azaltmak için ilk olarak erkek berberlerinde pansuman amacıyla tampon şeklinde uygulanmıştır. Tıraş sonrasında rahatlama için de cadı fındığı kullanılmıştır. Cadı fındığı yağı genellikle kozmetik ürünlerde kullanılır. Anavatanı Avusturalya olan bu bitki, dünyada birçok ülkede yetişmektedir. Sadece boyutlarının daha büyük ve daha yağlı yapıda olması da farkları arasında sayılabilir. Omega-7 yağı ve Palmioleik asit, adi cadı yağında çok yüksek oranda bulunur. Bu yağdaki Omega 3-6-7 cildin su tutma kapasitesini artırdığı gibi yara, yanık, çatlak, tahriş ve kurumalarda cankurtaran gibi çalışır. Adi cadı fındığı yağı vücudumuzdaki yağ ile aynı yapısal özellikleri taşır. İlerleyen yaşlarda ise bu yağı vücudumuz az üretmeye başlar ve bu da vücutta bu yağın eksikliğine sebep olur. Omega-3, omega-6 ve omega-7 yağlarını içinde bulundurduğundan cilt için yararlıdır. Cilde bu denli faydası olan cadı fındığı pek çok güvenilir kozmetik markası altında farklı ürünlerin formülizasyonunda vardır. Cilt bakım ürünlerinde kullanılan cadı fındığı; sıklıkla krem, yağ ve tonik formlarında kullanılır.

Cadı Fındığının Başlıca Faydaları:

  • Anti-aging kaynağı olduğu için yaşlanma karşıtıdır.
  • Kanser tedavisine önemli oranda katkıda bulunur.
  • Sivilce, akne ve yara izlerinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Cildin nem oranını dengeler.
  • Gözaltı torbalarının sıkılaşmasını sağlar.
  • Egzema gibi cilt hastalıklarını tedavisine yardımcıdır.
  • Özellikle gençlerin ergenlik zamanlarında oluşan akne ve akne izlerini iyileşmesine yardımcı olur.
  • Cilt rengini birkaç ton açarak oluşan lekelerden de kurtulmanızı sağlar.

Cilt Tahrişini Azaltır.

Anormal duyusal semptomlarla tanımlanan hassas cilt sorunları dönem dönem tüm insanları etkileyen çok yaygın bir problemdir. Bilimsel araştırmalar cadı fındığının topikal olarak hassas cilde uygulanmasının, iltihaplı, tahriş olmuş veya çatlamış cildin tedavisinde faydalı olabileceğini göstermiştir. Cadı fındığının eritemi, yaralanma veya tahrişe bağlı cilt kızarması %27’ye kadar bastırdığı yayınlar ile kanıtlanmıştır. 40 kişi üzerinde yapılan bir araştırma da bu kişilerde, cadı fındığı özü içeren bir losyon kullanılmasının cilt iltihabını azaltmada ve eritem tedavisinde %10 kadar etkili olduğu bulunmuştur. Benzer şekilde, bir başka küçük çalışma da cadı fındığı içeren topikal bir preparatın hassas veya tahriş olmuş yüz derisi için rahatlama sağlayabildiğini bulunmuştur. Cadı fındığı cildin kızarıklığını azaltmaya yardımcı olabilir ve tahriş olmuş ve hassas ciltler için rahatlama sağlamaktadır.

İltihabı Hafifletir.

Bu bitkinin yaprakları ve kabuğu, çay ve merhem haline getirilir. En sık cilde ve kafa derisine uygulanan cadı fındığı, iltihabı hafifletme özelliği ve hassas cildi yatıştırması ile bilinir. Ayrıca bitki çaylarına eklenebilir ve diğer şartlar için doğal bir tedavi olarak az miktarda ağızdan alınabilir.

İnflamasyon, vücudu yaralanma ve enfeksiyonlara karşı korumak için tasarlanmış normal bir bağışıklık tepkisidir. Bununla birlikte, kronik inflamasyonun bazı hastalıkların gelişiminde merkezi bir rol oynadığı düşünülmektedir. Cadı fındığı, gallik asit ve tanenler dahil olmak üzere güçlü antienflamatuar özelliklere sahip birçok bileşik içerir. Ayrıca, yaygın iltihaplanmayı önleyen ve vücutta birikebilecek hastalıklara neden olan bileşikler olan serbest radikalleri etkisiz hale getiren antioksidanlar içerir. Bu nedenle, bu bitkilerin geniş kapsamlı yararları olabilir ve akne, egzema veya sedef hastalığı gibi iltihaplanma ile ilgili sorunların tedavisinde faydalı olabilir. Araştırmalara göre, torapikal olarak uygulanan cadı fındıkların iltihabı etkin bir şekilde azaltabileceğini ve cildi yatıştırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Kısacası cadı fındığı, sağlık için çok kapsamlı faydalar sağlayabilecek, anti-inflamatuar özelliklere sahip birçok bileşik içerir.

Akne ile Savaşır.

Birçok bilimsel çalışma güçlü anti inflamatuar özellikleri sayesinde, cadı fındığının akne tedavisinde faydalı olabileceğini göstermiştir. Maksimum etkinlik için cildi temizledikten ve arındırdıktan sonra doğrudan cilde uygulanabilir. Cildi rahatlatıp iltihaplanmayı giderirken, dokuların gözenekleri küçültmek için porları oluşturan kasların kasılmasına neden olarak gözeneklerde ‘büzücü’ bir rol oynamaktadır. Bu, sivilceye neden olan bakterilerin cilde bulaşmasını önleyebilir. Bu nedenle, cadı fındığı reçetesiz satılan birçok sivilce ürününe eklenir ve özellikle yağlı cilde sahip kişiler için faydalıdır. Cadı fındığının sivilce üzerindeki etkileri ile ilgili çok sayıda bilimsel çalışma vardır.

Cilt Hasarına Karşı Korur.

Bilimsel araştırmalar, tanenlerin iltihaplanmaya neden olan maddelerin hücrelere girmesini önleyen bir bariyer görevi görebildiğini kanıtlamıştır. Cadı fındığı bölgesel olarak tatbik edildiğinde cildin olası bir hasara karşı korunmasına yardımcı olacak güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Birçok bilimsel çalışma cadı fındığının zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olduğunu ve cilt kanseri hücrelerinin yayılmasını azalttığını göstermiştir. Benzer şekilde, başka bir hayvan araştırması cadı fındığındaki tanenlerin radyasyona maruz kalan farelerde cilt tümörü büyümesini yavaşlatabildiğini keşfetmiştir. Ancak, çoğu araştırma şu anda tüp ve hayvan çalışmaları ile sınırlıdır. Cadı fındığının insanlar üzerindeki etkilerini değerlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Cadı Fındığı Yağı Nedir Cadı Fındığı Yağının Faydaları Nelerdir

Etiketler: Cadı Fındığı
Ocak 01, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR